Izvoz mesa u EU

Bez autora
Nov 27 2011

Crnogorske kompanije, koje se bave proizvodnjom mesa, ne mogu da izvoze proizvode u zemlje Evropske unije, jer ne posjeduju evropski izvozni broj. Dodjela izvoznog broja nadležnost Veterinarske uprave Crne Gore i kompanija može da ga dobije ukoliko implementira sisteme i standarde koji se odnose na bezbjednost hrane i ima usaglašene tehničko-tehnološke postupke sa rigoroznim direktivama EU. Ipak, to nije dovoljno, jer i država mora da uradi svoj dio posla. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno Veterinarska uprava, moraju da usaglase zakonsku sa regulativama EU. Veterinarska uprava je sada na potezu, jer je zadužena da nadzire sve kompanije koje se bave proizvodnjom prerađevina od mesa i mliječnih proizvoda. Očekuje se da će Veterinarska uprava u narednom periodu ispraviti sve neusaglašene stvari u dijelu zakonske regulative, kako bi se prilagodili standardima EU i dobili mogućnost izvoza na to tržište.

Izvoz mesa u EUCrnogorske kompanije, koje se bave proizvodnjom mesa, ne mogu da izvoze proizvode u zemlje Evropske unije, jer ne posjeduju evropski izvozni broj, saopštio je za agenciju Mina-business vlasnik Mesne industrije "Goranović", Đorđije Goranović.

On je kazao da je dodjela izvoznog broja nadležnost Veterinarske uprave Crne Gore i kompanija može da ga dobije ukoliko implementira sisteme i standarde koji se odnose na bezbjednost hrane i ima usaglašene tehničko-tehnološke postupke sa rigoroznim direktivama EU.

- Ipak, to nije dovoljno, jer i država mora da uradi svoj dio posla. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno Veterinarska uprava, moraju da usaglase zakonsku sa regulativama EU - poručio je Goranović.

On je objasnio da je Veterinarska uprava sada na potezu, jer je zadužena da nadzire sve kompanije koje se bave proizvodnjom prerađevina od mesa i mliječnih proizvoda.

- Očekujemo da će Veterinarska uprava u narednom periodu ispraviti sve neusaglašene stvari u dijelu zakonske regulative, kako bi se prilagodili standardima EU i dobili mogućnost izvoza na to tržište - naveo je Goranović.

On je dodao da Evropska komisija treba u potpunosti da se uvjeri da nadzorni organi obavljaju odgovorno svoj dio posla, odnosno da Veterinarska uprava ima kapaciteta da sprovodi nadzor nad proizvođačima.

- Očekujemo do kraja ove ili početkom naredne godine preliminarne pozitivne odgovore, odnosno da ćemo dobiti zeleno svjetlo kako bi par kompanija dobile evropske izvozne brojeve - kazao je Goranović.

On je naveo da je Mesna industrija "Goranović" ispunila do kraja sve zahtjeve, ali da je u nadležnosti Veterinarske uprave i resornog ministarstva da to ocijeni.

Prema njegovim riječima, mesna industrija u Crnoj Gori nalazi se u veoma specifičnom položaju.

- Ipak, najveći problem nije nemogućnost izvoza u zemlje EU, već u neke zemlje iz okruženja, kao što je Hrvatska - precizirao je Goranović i dodao da ta buduća članica EU već traži da proizvođači koji žele da plasiraju proizvode na to tržište ispunjavaju sve uslove kao za izvoz na tržište EU.

- Tako pada u vodu i benefit koji je ostvaren u pregovorima sa Hrvatskom gdje je crnogorska Vlada ispregovarala asimetrične uslove, da naši proizvodi ne podliježu carinskim stopama na tržištu te zemlje - kazao je Goranović.

On je naveo da, iako postoji benefit da se proizvodi ne opterećuju carinskim tarifama, i dalje postoji barijera jer evropski izvozni broj predstavlja neophodan uslov za izvoz na tržište EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik